Йога за ПРАЗНУВАНЕ НА ЖИВОТА

Балансирайте и Празнувайте живот с йога
11
Apr

Йога за ПРАЗНУВАНЕ НА ЖИВОТА

През 2015 г. министър-председателят на Индия Шри Нарендра Моди отбеляза:

„Йога въплъщава единението на тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието.”

Даваме ви 10 причини, заради които не само днес може да направите йогата част от живота си!

1. ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ СТРЕС

Йога подпомага цялостното релаксиране на тялото и ума. Способства за правилната функция на всички жлези с вътрешна секреция и помага на тялото да се бори с напрежението.
Подпомага сърдечната дейност и спомага за регулиране на високото кръвно налягане, Стимулира имунната система. Подобрява храносмилането и се справя с депресии, безсъние, умора.

2. ОБЛЕКЧАВАНЕ НА ХРОНИЧНИ БОЛКИ

Проучванията показват, че практиката на асани, медитация или комбинация от двете, водят до облекчаване на болката при хората, страдащи от множество заболявания, най-често тези на опорно-двигателния апарат, артрит, болки в гърба, кръста и други хронични заболявания. Дори и емоционална болка може да бъде облекчена от практиката на йога.

3. ПО-ДОБРО ДИШАНЕ

Йога ни учи как да овладеем дишането си и да го превърнем в осъзнат процес. Дишайки по-бавно и дълбоко, ние подобряваме белодробната функция, нивото на кислород в тялото расте и съответно се увеличават нашите съпротивителни сили, както и се повишава цялата ни енергийност.

4. ГЪВКАВОСТ

Йога помага за подобряване на гъвкавостта и подвижността на тялото и същевременно води до намаляване на болката и дискомфорта. Много хора в началото на своето йога обучение, не могат да достигнат с ръце до пръстите на краката си. Постепенно, обаче мускулите заздравят, сухожилията се разпъват и увеличават еластичността си, така че човек увеличава своите възможности. Всичко това води до по-добра стойка, уверена осанка и излъчване на здраве.

5. УКРЕПВАНЕ НА ЦЯЛОТО ТЯЛО

С практикуването на асани, всеки един мускул от тялото се “впряга” в работа. Целият организъм укрепва, като същевременно практиките осигуряват облекчение от всякакъв род напрежения.

6. РЕГУЛИРАНЕ НА ТЕГЛОТО

Йога помага на организма да поддържа контрол на теглото. Също така йога насърчава здравословния начин на хранене и идеята за умереност във всеки един аспект.

7. КРЪВОСНАБДЯВАНЕ И ОРОСЯВАНЕ

С практикуването на асаните, йога помага за подобряване на циркулацията на кръвта, снабдявайки ефективно с кислород клетките на цялото тяло.

8. СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ПРОБЛЕМИ

Дори и най-елементарните йога занимания носят ползи на сърдечнно-съдовата система, тъй като сърцето се отпуска, увеличава своята сила и се подобрява усвояването на кислород.

9. ПОДОБРЯВАНЕ НА ПАМЕТТА И КОНЦЕНТРАЦИЯТА

Йога ни помага да подобрим паметта си, постига баланс между тялото и ума. Практиките полагат основи за по-добро цялостно осъзнаване на Аз-а, полагат се първите основи за концентрация и медитация.

10. ВЪТРЕШЕН МИР

Медитативният аспект на йога ни помага да стигнем до нашата духовна същност, да изпитаме по-голямо удоволствие от живота. Вътрешният мир и баланс е причината, поради която хиляди хора ежедневно се занимават с йога и са я превърнали в част от себе си.

Leave a Reply